България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трус в ДБГ заради Манолова: Зеленогорски създава нов десен проект

Изумен съм, това е въпрос на принципи, заяви зам.-председателят в оставка 

13.09.2019 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София предизвика раздори и разцепление в дясно, след като Движение "България на гражданите" подкрепи нейната номинация. Припомняме, че Манолова получи подкрепата на софийската организация на БСП, а зад нея застанаха още от АБВ и "Движение 21".

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски обяви пред Bulgaria ON AIR, че напуска партията и заедно със свои съмишленици ще създадат нов десен проект.

"Изумен съм, защото в устава ясно е записано, че сме дясна партия с десни ценности. Това е въпрос на принципи и не става въпрос за конкретната личност. На първи тур дясното и лявото трябва да имат кандидати. Писмото на ДБГ беше отхвърлено от някои колеги с насмешка", обясни Зеленогорски.

Зам.-председателят в оставка подчерта, че е искал да бъде издигнат общ десен кандидат за кмет в София. По думите му обаче в ДБГ се е тръгнало в посока, която е на ръба на устава. Зеленогорски отбеляза още, че няма как партията да подкрепи и кандидат на ГЕРБ.

"За десните хора в партията не остана избор освен да си тръгнем. Решили сме с моите колеги да създадем нов десен проект. Нашата идея е да бъдем мост между десните партии, за да може да се стигне до ефективно обединение на десницата в България", заяви той в ефира на "България сутрин".

Бъдещият нов проект щял да бъде децентрализиран и ориентиран към ефективни десни политики за управление на регионите и общините, стана ясно от думите на Зеленогорски. 

Според него подкрепата от страна на БПС и АБВ ясно показва кой е левият кандидат в София, а именно Мая Манолова. Десните избиратели пък се обърквали кого да подкрепят. 

"Хората в София имат своя десен кандидат. Това е арх. Борислав Игнатов и призовавам всички да го подкрепят. Струва ми се доста странно в столицата да спечели ляв кандидат. София трябва да стане модерен европейски град. Този човек разбира от градоустройство", каза още Найден Зеленогорски.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК