България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗП проверява безопасни ли са ученическите пособия на пазара

Димитър Маргаритов обясни в "България сутрин" за какво да внимаваме

13.09.2019 | 08:38 Редактор: Ралица Братанова

Остават броени дни до един от най-вълнуващите моменти за родители и ученици, а именно прекрачването на ученическия праг. Наред с това започва и подготовката за децата и купуването на необходимите им пособия.

За да бъде всичко наред, от КЗП осъществяват проверки на търговците, които предлагат ученически артикули.

В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни за какво най-вече трябва да внимаваме. 

"Осъществяваме контрол над търговците непрекъснато, обаче когато става въпрос за най-малките потребители, сме особено чувствителни. Сега е нормално да търсим проблемите където се пазаруват пособията. Целта не е да кажем, че нещо не е наред. Но да установим, където има оферти за намаление и промоции, те да са реални и хората да не бъдат въвеждани в заблуждение", посочи Маргаритов.

Той обясни, че проверките, които извършва КЗП обхващат и качеството на предлаганите артикули.

"Родителите да внимават точно какво се намира в раниците на техните деца. Може да има много неща - стоки за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от търговската мрежа няма рискове", коментира председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че не е препоръчително да купуваме такива продукти от социалните мрежи.

Маргаритов предупреди родителите да внимават и с покупката на раница. Някои търговци предлагат раници тип "дишащ гръб", но рядко успяват да докажат, че тези характеристики са присъщи на дадения артикул. Той посъветва при пазаруването детото да е там, за да може да я изпробва.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК