България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В ерата на дигитализацията: Как да намалим риска от кибератаки?

На първо място трябва да се промени законът, отбелязаха експерти

13.09.2019 | 08:20 Редактор: Василена Василева

С всеки изминал ден се роят киберпрестъпниците, които се възползват от слабостите на информационните системи и личните данни на хора по целия свят.

Само преди няколко дни най-голямата онлайн енциклопедия Wikipedia стана обект на кибератака, което доведе до спиране на работата на сайта. От фирмата за киберсигурност "Чек пойнт" пък алармираха, че над 1 млрд. мобилни телефони, използващи операционната система Android, могат да бъдат хакнати само чрез един SMS. 

"За да бъдат спрени киберпрестъпниците, на първо място държавата трябва да предприеме действия спрямо законите. Като за всяко друго престъпление, и за това човек трябва да носи съответната отговорност. Както се случва в САЩ. И виждаме, че носи резултат", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската асоциация на етичните хакери в България Ростислав Петров.

Той бе категоричен, че кибератаките тепърва ще се увеличават. С развитието на технологиите това било неизбежно. 

ЕК пък изпраща експерти в България, които да проверят на място дали държавните институции спазват минималните мерки за мрежова и информационна сигурност. Проверката ще бъде направена през ноември, стана ясно преди дни по време на кръгла маса, посветена на новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност, организирана от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Тя се проведе на фона на теча на лични данни на над 6 млн. българи от НАП, пробиви в мрежите на финансови институции у нас и сривът на Търговския регистър през лятото на 2018 г. 

"Въпреки че нещата се случват бавно, важното е, че се наблюдава желание от страна на управляващите да предприемат мерки във връзка с киберсигурността", отбеляза председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов.

За последните две години е отчетен рязък скок на нарушенията в киберпространството от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. А заради теча на информация от НАП, няколко страни спряха да обменят данъчна информация с България. Сред тях са Великобритания, Германия и Белгия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК