57% от хората смятат, че държавните системи не са добре защитени от кибератаки

То е обхванало общо 1104 респонденти - анкетирани са 550 представители на бизнеса и 554 граждани

26.08.2019 | 18:20 Редактор: Ралица Братанова
57% от хората смятат, че държавните системи не са добре защитени от кибератаки

57 на сто от участвалите над 550 физически лица в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочват, че системите, които се управляват от държавните органи, не са добре защитени, защото кибератаките стават все по-чести.

Едва 2 на сто са отбелязали, че според тях се извършва текущ мониторинг на системите, а 6 на сто са убедени, че са взети всички необходими мерки за защита от кибератаки.

Това сочи национално проучване на БТПП сред бизнеса и гражданите за отношението им към дигитализацията по проект "Дигитални малки и средни предприятия (МСП) - Стимулиране приноса на МСП в реализирането на политиките за дигитализиране на икономиката" по Оперативна програма "Добро управление". 

Проучването е обхванало общо 1104 респонденти - анкетирани са 550 представители на бизнеса и 554 граждани от всички 28 области на страната.

Резултатите от него показват, че обмяната на данни по дигитален път с държавните органи е една нормална практика, която при 49 на сто от респондентите се случва често. 

Немалък обаче е делът на фирмите - 38 на сто, които са отбелязали, че рядко си общуват с администрацията чрез електронни канали, защото не им се предлага тази възможност.

Едва 7 на сто съобщават, че самите те, като представители на бизнеса, нямат възможност за дигитален обмен, а само 6 на сто нямат доверие в използването на дигиталните технологии.

Още данни от проучването четете на Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК