България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Експерт: България има потенциал в областта на иновациите

Новият ресор, който поема Мария Габриел, ще даде шанс за развитие на страната ни, смята Леона Асланова

11.09.2019 | 09:39 Редактор: Василена Василева

"Иновациите и младежта" е новият ресор, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Европейска комисия. С какво ще допринесе страната ни за развитието на иновациите в Европа?

"Поемайки такъв ресор, трябва да си дадем сметка, че България е на дъното по иновации в ЕС и доста назад в световния индекс. Все още у нас няма достатъчно информация и добро образование по темата. Хубавото обаче е, че се поставя фокус и получаваме шанс за развитие", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по иновации Леона Асланова.

Тя отбеляза още, че страната ни има потенциал в конкретни области от икономиката, в които имаме натрупани знания и опит, както и голям брой стартиращи компании, предлагащи различни конкурентни продукти и услуги. Такива са телекомуникациите, здравеопазването, леката промишленост. 

"В момента най-голям брой стартиращи компании пробват със софтуерни продукти, тъй като е най-лесно и най-гъвкаво. В повечето случаи се изисква и малко финансиране. В този сектор България безспорно има потенциал за напредък", допълни Леона Асланова.

Пред Bulgaria ON AIR eкспертът заяви, че за да бъдем наистина добри, е нужно да имаме национални политики в областта, конкретни проекти, по които да се работи, както и важни за обществото теми.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Faceboоk ТУК