България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България с нов ресор в ЕК: Не трябвало да говорим само за финансиране

Коментар на Ивайло Калфин и Бетина Жотева

11.09.2019 | 09:18 Редактор: Ралица Братанова

Ресорът, който получи България в новата Европейска комисия е "Иновации и младеж". Еврокомисарят на страната ни Мария Габриел уточни, че ще отговаря за новата инициатива за европейските университети.

Според някои новият пост на Мария Габриел идва с голяма отговорност, а критиците го определиха като понижение в сравнение с работата ѝ в миналата ЕК.

"Не може по този начин да се гледат ресорите - понижение и повишение. Очевидно, че това не е ресор, който сме искали, защото никога не е ставало дума за него, но той е важен, защото в него има две основни теми. Едната е свързана с програмата "Еразъм", другата - с научните изследвания и иновации - основни приоритети на ЕК. Това няма много отношение към България, защото за съжаление нашите научни институти са на последните места по участие", коментира бившият социален министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин в "България сутрин".

Според журналиста Бетина Жотева не трябва да се обръща толкова внимание на финансирането, което ще получи ресорът. По думите ѝ не е важно колко пари ще има в програмата, а какви проекти ще има България, за да вземе от тях.

"Не трябва да говорим само за пари, трябва да видим какви политики могат да се водят. В програмата за научни изследвания са големите амбиции на Европа. Старите и големите страни членки искат да прехвърлят натам бюджета", допълни Калфин пред Bulgaria ON AIR. 

Според него една от политиките, които могат да помогнат на българските граждани, е признаването на дипломите у нас на тези, които са завършили в Европа.

"Ако това е стимул в България да започне да се обръща по-голямо внимание на иновациите и да предлагаме по-добри проекти в тази посока, това би било огромна крачка напред. Това е изключително перспективен ресор", заяви Жотева.

Тя посочи, че все пак не трябва портфолиото на еврокомисаря да се обвързва с вътрешната политика на страната. По думите ѝ, като служител в ЕК Мария Габриел трябва да работи за Европа, а не конкретно за България.

Гостите в "България сутрин" коментираха и разследването срещу председателя на движение "Русофили" за шпионаж в полза на Русия.

"Аз съм потресен от разкритията на прокуратурата. Николай Малинов и всички русофили от години говорят за подобряване на отношенията с Русия и имат основание. Всеки има право в една демократична държава на различно мислене", коментира Калфин.

Жотева пък отбеляза, че трябва да се изчака официалната позиция на руските власти. 

Харесайте страницата ни във Faceboоk ТУК