България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Габриел поема "Иновации и младеж" - сериозен ресор или понижение?

Коментар на част от евродепутатите ни

11.09.2019 | 09:00 Редактор: Ваня Кузманова

Мария Габриел беше еврокомисар по дигитализацията в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер. Сега тя поема ресор "Иновации и младеж". 

Анализаторите веднага отбелязаха, че за разлика от останалите, българката получава не повишение, а понижение с новия си ресор.

"Имаме третия най-голям ресор. Изключително сериозен ресор, обединяващ два от предишните ресора и от тази гледна точка не може да се говори изобщо за понижение. Това е огромна отговорност и съм сигурен, че Мария Габриел ще се справи", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков за "България сутрин".

По думите на евродепутата от БСП Иво Христов, ако някой е приел сериозно аргумента, че ресорът е голям, защото в него има много пари, това не е така, тъй като тези пари се разпределят по определени правила. До България едва ли ще стигнат тези средства, съмнява се той.

"Изключително отговорен ресор, който отговаря на очакванията на самата Европейска комисия. Ресорът е много амбициозен. Иновациите са невъзможни без образование и очакванията на пазара на труда", коментира от своя страна евродепутатът от ДПС Илхан Кючук пред Bulgaria ON AIR. 

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пък допълни, че единственото важно нещо е ресорът да бъде полезен за българското общество, а по думите му той може да бъде такъв. Може да ни върне на картата на конкурентоспособните държави в Европейския съюз, каквато се стремим да бъдем в момента България, смята Джамбазки.

Коментарите на евродепутатите от Европейския парламент в Брюксел събра специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК