България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1 млн. българи страдат от депресия и професионално прегряване. Защо?

Безсънието е един от симптомите за бърнаут

09.09.2019 | 09:50 Редактор: Юлия Христова

Близо един милион българи страдат от депресия и професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния.

Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места. Психическите проблеми като следствие на работния процес се наблюдават не само в България.

"Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам. Те обаче карат бизнеса да се страхува", каза за "България сутрин" специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова. 

По думите ѝ първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации. 

"Хубаво е да има няколко точки на стабилност - семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата", обясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност.

"Темата трябва да се раздели на две - София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват", посочи той. 

"Когато пациенти дойдат при мен, напрежението е минало в състояние, променящо биохимията на мозъка и са нужни медикаменти. За да се развие бърнаут обикновено нервното напрежение трябва да ни тресе поне 1,5-2 години. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут", подчерта още психиатърът.

Към работодателите Герев се обърна с думите: Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви

Той допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат мейли на работниците след работно време.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК