Бърнаут при все повече хора: На какво се дължи?

Експерт: Ако тези тенденции се задълбочават, след 5 години ще имаме още по-сериозни проблеми

05.09.2019 | 22:33 Редактор: Юлия Христова
Бърнаут при все повече хора: На какво се дължи?

8% от българите страдат от депресивни състояния, според последни данни на статистиката. Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място. Проблемът с професионалното прегряване ще се задълбочава, ако държавата и работодателите не започнат диалог веднага, предупреждават специалисти по развитие на човешките ресурси. 

Професионалното прегряване (бърнаут синдром) засяга все по-голям процент от работещите и вече излиза от първоначалните очертани рискови професии.

"Този процент от хората са и онези, които работят и плащат данъци в тази държава. Ако тези тенденции се задълбочават, означава, че само след пет години ще имаме още по-сериозни проблеми от тези, които имаме в момента", казва Анелия Горгорова от Българската асоциация за управление на хора и посочва причините за депресиите и професионалното прегряване, съобщава БНР.

"Работно претоварване, проблеми в работната среда, тоест, когато има конфликти, онези, които ни карат да се чувстваме недооценени, непредсказуемост, тоест всеки ден се сменят приоритетите и ние търсим как да ги компенсираме".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК