България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Стара хартия за нова книга" - каузата на хиляди деца

Инициативата ще се проведе в Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново

03.09.2019 | 10:00 Редактор: Василена Василева

Без страх поставяме знак за равенство между 37 540 деца и 195, 5 тона хартия. А като крайна сума резултатите сочат - 42 470 нови книжки за четене.

Това са резултатите от шестте години дейност на инициативата "Стара хартия за нова книга", която насърчава децата в различни общини да пазят природата,  да събират разделно отпадъците и да четат повече книги. 

Под надслов "Почисти и прочети" тя стартира в Бургас на 7 септември от 10.00 до 13.00 ч. в Приморския парк пред Пантеона.

"Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника", сподели управителят на Книжен център "Гринуич" Виктория Бисерова в студиото на "България сутрин".

Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

В София "Стара хартия за нова книга" ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и ще бъде част от календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Инициативата ще се състои на 15 септември от 10.00 до 19.00 ч. на бул. "Витоша" 37 пред Книжен център "Гринуич".

"Рекордьор е Русе. Там има голямо съревнование с децата в София", отбеляза PR експертът на "Екопак" Мариана Петкова.

Кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците, тази година се провежда на територията на Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново.

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите от Книжен център "Гринуич" и "ЕКОПАК България" и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК