България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищен директор: Опасно е всички да станат мигновено висшисти

Близо 3000 са свободните места във висшите учебни заведения

28.08.2019 | 09:45 Редактор: Ваня Кузманова

Близо 3000 са свободните места във висшите учебни заведения преди старта на учебната година. Най-много са в СУ "Св. Климент Охридски", където е обявен допълнителен прием за над 1200 кандидат-студенти в държавно и платено обучение. 

"Основната причина е неправилно планиране, когато се разпределят местата. През юни са получили диплома някъде около 42 000 зрелостници, а свободните места са около 50 000. Съвсем естествено е тези 10 000 места да няма кой да ги заеме", каза в "България сутрин" директорът на 119-оо СОУ Диан Стаматов.

Той допълни, че е опасно всички, които завършват средно образование да станат мигновено висшисти.

"Огромният брой кадри, които са решили да напуснат страната, е голям проблем. Друг фактор е това, че още в гиманзиите българските висши училища за съжаление не са много разпознаваеми", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на студентския съвет към Софийския университет Лидия Даскалова.

Диан Стаматов каза още, че нашите училища трябва да се променят незабавно, защото всяка изминала година губят своята конкурентно способност. В София пък нямало никаква рекламна дейност. 

"Реформата във висшето образование завърши с тяхната автономия. Оттам нататък всичко се оставя на чакане - да дойдат студентите, да са добре подготвени. Реформата в учебните програми е изключително изостанала и това е пример за липса на конкурентоспособност в европейския параметър, а и не само. Просто трябва да се събудят от тази дълга летаргия, в която са влезли академичните среди", допълни коментира той.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК