България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не искате стрес за детето в първия учебен ден? Бъдете спокойни и усмихнати

Съвети от психолога Ина Антонова и Яна Алексиева от Асоциация ''Родители'' 

27.08.2019 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Първият учебен ден е особен празник за учениците, които за пръв път в живота си ще прекрачат училищния праг. Еуфорията вече е завладяла повечето от тях. Как да помогнем на децата по-лесно да премнат през голямата промяна? 

"Проблемът е как сме подготвили децата си, че те за пръв път ще останат без нас. Постоянно критикуваме авторитетите в нашия живот и децата отиват подготвени за недружелюбна среда. Много е трудно да се обясни на това детенце, че трябва да смени средата", посочи психологът Ина Антонова в студиото на "България сутрин".

Яна Алексиева от Асоциация ''Родители'' добави, че още от детската градина децата са свикнали с тези авторитети. По думите ѝ за родителите е важно да тръгнат максимално спокойни и усмихнати с децата си в първия учебен ден. 

А вече 11-а година Асоциация ''Родители'' безплатно разпространява наръчник със събрани родителски и експертни мисли.

"Силно вярваме, че училището и семейството трябва да си партнират. Децата около 6 години много започват да се вълнуват, че ще ходят в училище. Има деца, които са много по-напреднали и е нужно да подскажем на учителя, че може да занимава с още нещо това дете. Всеки родител има нужда да прекара качествено време със своето дете, просто да си поговорим за деня", коментиря Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Моята дъщеря беше 3 години в предучилищна група и започна да преподава на останалите деца в първи клас как се пише. Нашият проблем беше да ѝ се обясни, че там не е скучно. Тези човеченца трябва да бъдат подготвени, че не трябва да се конкурират, а да съумеят да работят с групата за общия успех", каза още психологът Ина Антонова.

Тя е на мнение, че е задължително детето да бъде наблюдавано за всякакъв вид сигнали. По думите ѝ децата така или иначе дават отпор. Започват с конфликти, с телефони и дрешки, с изравняване на позициите... 

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК