Как от МОН ще се справят с недостига на учители?

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места

25.08.2019 | 18:50 Редактор: Ралица Братанова

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. В столицата към момента те са над 600. 

Три седмици преди началото на новата учебна година в 119 училище текат последните ремонти. Училищният персонал обаче е обезпечен напълно. Още в края на юли всичките 11 свободни места за учители са заети. 

Недостигът е съществен, но съизмерим с изминали години. Категорични са от столични инспекторат по образование. В последните години трудно се намират начални и детски учители, преподаватели по чужди езици и информатика. 

От Министерство на образованието създават програма "Мотивирани учители". 

"Създава условия да бъдат подпомогнати училищата с квалифицирани учители в ония области, които имат недостиг на специалисти. Заплатата на тези специалисти ще бъде увеличена с 500 лева. Включилите се в програмата, могат да работят в отдалечени области на страната, както и с ученици с ниски резултати", обясни Полина Фетфова

Програмата дава възможност на хора, които не са учители, да придобият квалификация в рамките на една година. Оказва се, че те не са малко. 

183 са одобрените, които ще бъдат включени в обучението. Те ще започнат работа в началото на новата учебна година. 

Репортаж на Милена Енчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК