България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ядем ли "златни" зеленчуци това лято?

Поскъпването на дребно се дължало на транспортните разходи и липсата на конкуренция

22.08.2019 | 08:20 Редактор: Ралица Братанова

Според НСИ картофите през тази година са поскъпнали с 40%, а доматите с близо 20 на 100. Данни на селското стопанство показват ръст на цените на дребно за периода от април до юни.

По думите на Дарин Ангелов от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, разликата за цените на едро през 2018 г. и 2019 г. е от порядъка на 3 до 5 стотинки на килограм за картофите, а при доматите разликата е още по-малка.

"Това са цени на едро за цялата страна. Не виждам толкова голяма разлика", уточни той в "България сутрин".

Според него причините за разликата между цените на едро и дребно, от една страна са транспортните разходи, а от друга - липсата на конкуренция в някои населени места, което дава възможност на търговците да вдигат цените.

"В момента всички зеленчуци са станали. Дефицит няма. Вносът, който го има през март, април е в много малки количества", посочи Ангелов.

Той уточни, че цените на вносните продукти са по-ниски, а най-често внасяме от Гърция, Турция и Северна Македония. 

Министерството на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени в България, да се облагат с нулева ставка на ДДС.

"Идеята е по този начин да останат средства в дребните производители, да реинвестират и да разширят бизнеса си. Може да има много положителен ефект, но нека я въведем и ще видим резултата", обясни Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК