България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Топлофикация-София" очаква да се разплати с "Булгаргаз": Няма да има проблеми с парното

Това каза в ефира на "България сутрин" Елизабет Павлова - говорител на столичното дружество

16.08.2019 | 08:31 Редактор: Ивайло Николов

Иск за 35 млн. лева е завела компанията "Булгаргаз" към "Топлофикация-София". Мярката е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската компания "Газпром експорт", обясниха от "Булгаргаз".

От "Топлофикация-София" пък успокоиха от ефира на "България сутрин", че няма опасност за топлоснабдяването на абонатите им през предстоящия отоплителен сезон.

"Хората трябва да бъдат спокойни. Винаги се получава един дисбаланс при плащанията и той е породен от това, че "Топлофикация-София" заплаща потребения природен газ предварително и след това има изравнителна сметка. Обикновено хората в последния месец, в очакване на изравнителните сметки, спират да плащат и съответно при нас се получава дисбаланс на паричния поток. Очакваме сега при излизането на изравнителните сметки нашите клиенти да почнат да плащат, освен това очакваме да получим суми от произведената ел. енергия, така че правим всичко възможно да успеем до посочения срок от "Булгаргаз" да се издължим", увери говорителят на "Топлофикация-София" Елизабет Павлова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че почти всички изравнителни сметки на клиентите им са готови. От днес те ще са достъпни на уеб страницата на дружеството и в центровете за обслужване на клиенти.

Павлова обясни, че има няколко начина абонатите да се разплатят с дружеството, но трябва да го направят до 15 септември, защото след това задълженията им вече ще трупат лигхви. А за тези, които имат да получват, имат няколко избора.

"Трябва да отидат на каса или биха могли да се възползват от възможността да върнат сумите към своите сметки. Ако пък преценят, че не искат да се занимават, могат с тези суми да бъдат покривани и следващите им сметки", добави говорителят на "Топлофикация-София".

Елизабет Павлова обясни още, че има и още време за неосигурилите достъп на счетоводителите да го направят, защото иначе ще трябва да плащат потребление на максимална мощност.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК