България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ограничаване на таксите в болниците и солидарен модел на финансиране

Андрей Марков и д-р Станимир Хасърджиев коментираха темата в "България сутрин"

07.08.2019 | 09:16 Редактор: Ивайло Николов

Пет болнични асоциации пожелаха да се обединят във федерация, за да защитават своите интереси в решаването на проблема с недофинансирането в здравеопазването. Те пожелаха още отпадане на тавана за избор на екип и лекуващ лекар.

Андрей Марков от Българската болнична асоциация обясни, че отдавна е трябвало да бъде променен моделът на финансиране в здравеопазването. А начинът на определяне на възнагражденията на медицинските специалисти отдавна не бил такъв, какъвто трябва да бъде.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пък беше категоричен, че отново сметката ще бъде платена от търсещите лечение. Двамата обаче се обединиха зад мнението, че моделът на финансиране в здравеопазването трябва да е солидарен.

"В Европа всичко се регулира. Договаря се дори възнаграждението на лекаря, а не кой колко пациенти ще прегледа и колко клинични пътеки ще напише, както е в България", посочи д-р Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

Андрей Марков настоя, че солидарният модел в здравеопазването трябва спешно да се възстанови. Именно заради това болничната асоциация предлага и здравна застраховка, което пък би ограничило различните такси, които се плащат в болниците.

"Това е опит на самите лечебни заведения да се справят с дадената ситуация и определено съм съгласен, че това не е нормалната практика, но това е реакция спрямо замръзналото развитие на здравеопазването. Не можем да продължаваме с практика, която отдавна е преминала през всички страни. Кличните пътеки отдавна не покриват изискванията на пациентите и на лекарите", подчерта Марков пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че при евентуална здравна застраховка пациентът няма да има нужда да плаща нещо, ако му се наложи да се лекува.

Д-р Станимир Хасърджиев пък каза, че е грешен и стар моделът на финансиране на здравната система у нас, а лекарите и пациентите не получават исканите резултати.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК