България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Магнитните бури водят до ПТП и трудови злополуки

Д-р Веселин Герев разкри колко опасни може да са те за хората

07.08.2019 | 08:13 Редактор: Ивайло Николов

През тази седмица можем да почувстваме ефекта на слънчевите изригвания, които въпреки че се получават на огромно разстояние от нас, оказват своето влияние.

То се изразява в промяна на магнитното поле на Земята, а това определено може да ни се отрази. Това обясни психиатърът д-р Веселин Герев.

"Обикновено човек се чувства отпаднал, по-трудно се концентрира - говорим за здрави хора, чувства едно тъпо главоболие, допуска елементарни грешки, които в работата си не би трябвало да допуска, разсеян е в действията си. Това дори може да е причина и за едно ПТП, за една трудова злополука", каза психиатърът в студиото на "България сутрин".

Д-р Герев допълни още, че магнитните бури могат да повлияят и на съня ни, но най-вече те се отразяват на хората със сърдечни проблеми. 

Пред Bulgaria ON AIR психиатърът обясни, че в днешно време сме станали много по-чувствителни на магнитните бури, защото живеем доста по-изолирани от магнитното поле на Земята, когато сме затворени в помещение, кола или на друго място. 

"Хората, които са застрашени - това са тези с психични разстройства или с кардиологични проблеми. Те трябва да пребивават тези дни повече на закрито", посъветва д-р Герев. 

По думите му най-добре е да си стоим вкъщи, зад дебелите стени, за да се изолираме от колебливото магнитно поле. То може да се отрази пък добре на хората с проблеми с паметта, ставите или с някаква склероза, защото това явление действа съдоразширяващо.

Все пак д-р Герев напомни на всички с хронични заболявания, че в този период трябва да си приемат редовно лекарствата.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК