България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Микробиолог: Човешкият фактор е в основата на пренасянето на африканска чума

Според Христо Найденски целият отрасъл ще пострада много

06.08.2019 | 08:44 Редактор: Ралица Братанова

Африканската чума продължава да обхваща нови области. Вече беше регистриран и първи случай на африканска чума в Югозападна България след положителна проба от диво прасе в ловно стопанство "Искър".

"Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума", смята Христо Найденски.

По думите му човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата. От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга, глобалното движение и вноса на свинско от други държави.

Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твъри, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни микробиологът проф. Христо Найденски в "България сутрин".

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата.

По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата е обеща обезщетение, но стопаните не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева забрани лова в районите с регистрирана епидемия на африканска чума по свинете.

Остава в сила и обещаното възнаграждение от 150 лева при подаден сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лева за отстрел на дива свиня извън тях. 

Пети ден продължава и блокадата на пътя Сливен-Ямбол. Протестиращите настояват за по-адекватни мерки със справянето с африканската чума по свинете.

"Миналата година протестирахме в Странджа. Тогава се насади много сериозно съмнение за мерките, които специално това правителство взема за справяне с каквото и да е. Исканията са много кратки - да се спрат убийствато на животни в район, където няма някаква болест", обясни протестиращият Тихомир Томов пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК