България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Успешен сезон за Атанас Скатов - алпинистът ще атакува и четвърти връх

Той вече е изкачил девет осемхилядника

31.07.2019 | 09:44 Редактор: Ралица Братанова

Българският алпинист Атанас Скатов стъпи на Гашербрум 2 (8035 метра) на 18 юли. Това е 13-ият по височина връх на планетата. А за Скатов това е деветият изкачен осемхилядник и трети за този сезон. 

На 15 май българинът изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли - Гашербрум 1 (8080 м). 

"Бях планирал трети връх, но връщането ми в България трябваше да бъде на 12 август. Само че много интензивно се случи експедицията, почти не съм почивал, защото имаше прозорец от хубаво време за Гашербрум 1, а веднага след него имаше прозорец за втория връх", сподели алпинистът в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че в края на август ще замине за Непал, където му е останал само едни осемхилядник, който да изкачи и там ще атакува четвъртия си връх за този сезон.

Апинистът коментира, че когато се качи на върха, винаги се чувства по различен начин в зависимост от това какво е времето и колко е вървял, но винаги мисли за това - как ще слезе, а по време на експедиция най-много му липсват близките хора и времето с тях.

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК