България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Институт "Хистореон" е дарителят на 400 000 лв. за къщата на Райна Княгиня

След като бъде възстановена, тя ще стане музей

30.07.2019 | 10:50 Редактор: Юлия Христова

400 хил. лв. са дарени за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София. В къщата на ул. "Софроний Врачански" Райна Попгеоргиева е прекарала последните 8 години от своя живот. От години сградата е в окаяно състояние.

За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Инвеститорът, който осигурява средствата, е Институт "Хистореон" в лицето на Димитър Димитров. Той е инвестирал парите във връзка с ремонта. Има оферти за започване на ремонтните дейности",  посочи инж. Румен Гунчев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите на кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев, процедурата трябва да стартира до около месец и ще продължи около година - година и половина. 

 "За нас това дарение е изключително важно. Най-дълго в имота е живяло семейството на третия син на Райна Княгиня, която имала общо петима синове. За нас ще е особено гордост тя да се възстанови", каза пред "България сутрин" правнукът на Райна Княгиня - Здравчо Здравчев. 

"Чрез възстановяването на къщата предстои да се възроди българският дух за всички живеещи в квартала и идващи тук. Убедена съм, че това ще е светилище", посочи Тяна Доганова-Христова, наследник на Райна Княгиня. 

Още февруари е издадено разрешение за възстановяване на постройката в автентичния ѝ вид. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение. След като бъде възстановена, къщата ще стане музей.

Можете да подпомогнете възстановяването на културния паметник, като направите дарение по сметката на Фондация "ЗАЕДНО":

Титуляр: Фондация "ЗАЕДНО"

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG28 UNCR 7000 1522 8836 58

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК