България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След пробива в НАП: Сменете паролите и се пазете от фишинг атаки

Юлия Пригонча и Божидар Божанов с коментар пред Bulgaria ON AIR

29.07.2019 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Сменете паролите и следвайте стъпките, които НАП е обявила на тяхната страница. Твърде вероятно е фишинг атаките да се засилят, посочи Юлия Пригонча от Асоциацията за защита на личните данни в "България сутрин".

След пробива в системата на НАП бяха откраднати данните на над 5 млн. българи. Почти всеки трудещ се нашенец е с осветени лични данни. Една част пък трябва да подменят спешно личните си документи. 

Юлия Пригонча не е открила изтекли нейни данни, но настоя, че проблемът е сериозен. Според нея трябва да се полага непрекъсната грижа към защитата на нашата информация. Да се правят оценки на риска и да се подобрява сигурността.

"Ние сме против това да се създават паники. Хората следва да бъдат спокойни от гледна точка на това, че няма пряка заплаха някой да им продаде имота", коментира тя и предупреди да бъдем бдителни. 

"Отправили сме официални запитвания към отговорните институции - какво е било предприето и защо е допуснато да се стигне. Апелираме да не се стига до подобни неща, а мерките да идват на по-ранен етап. Добре е администраторите да си вземат поуките", каза още Пригонча.

Компютърния специалист Божидар Божанов е сред гражданите с изтекли данни след атаката в НАП. Той препоръча да се абонираме за SMS при движение на банковата ни сметка.

"Основният проблем е, че много хора използват една и съща парола навсякъде. Лошите хакери ще пробват с вашата парола в НАП да влязат в пощата и банкирането ви", посочи той и препоръча да сменим паролата си при изтечането ѝ.

От днешния ден НАП пуска телефон, на който може да получим допълнителна информация за изтеклите ни лични данни. Според Божанов има риск измамници да получат неоторизирана достъп до информация, възползвайки се от ситуацията.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че НАП най-вероятно ще намери кой точно е допуснал грешката и служителят ще си понесе последствията. По думите му обаче е спорно дали Комисията за защита на личните данни е органът, който трябва да вземе мерки.

Запитан за фишинг атаките, които се очаква да зачестят, компютърния специалист каза:

Трябва да проверяваме кой е изпращачът и да не отваряме линкове, които не знаем къде водят. Да не си пишем потребителското име и парола на сайт, чийто адрес не сме проверили.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК