Експерти: Рискове от измами вследствие на НАП-лийкс има

Георги Шарков и Борис Колев коментираха темата в "Брюксел 1"

27.07.2019 | 18:30 Редактор: Ивайло Николов

Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации.

Около това мнение се обединиха Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк", бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев, в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни," заяви Шарков  пред водещата Милена Милотинова.

"Всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации, фирми, които събират, използват и комуникират с данни“, заяви Шарков.

"По отношение на последствията мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни", каза Шарков.

Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е Борис Колев.

Според него обаче проникването в системата на НАП и разпространението на данни са две отделни неща и става въпрос за различни действия.

"Архивът с изтеклите данни до миналия ден беше в интернет. Имаше го в торент сайтове, имаше 20-30 Facebook групи, в които се разпространяваше свободно, заедно с паролата за архива. Аз съм сигурен, че едно 15-20 хил. души имат в момента копие от тези данни, просто защото се разпространяваха свободно. Част от тези Facebook групи са с по 20-30 хил. души вътре т.е. има огромен брой хора, които ги пазят някъде тези копия просто от любопитство. Това не означава, че тези хора са лоши или имат някакви лоши подбуди, а просто от любопитство - я да видим какво има вътре. Много хора са си ги свалили, за да видят дали тях самите ги има вътре", обясни IT-експертът.

Според двамата е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК