България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личните данни на над 4 млн. българи са по-ценни от кредитни карти

Не било изключено бизнес интереси да стоят зад пробива в НАП

25.07.2019 | 08:51 Редактор: Василена Василева

Търговският директор на фирмата, заподозряна за източване на данните от НАП Георги Янков се сдоби с обвинение в тероризъм. Специализираната прокуратура пое разследването по случая. Ново обвинение получи и Кристиян Бойков.

"Не очаквам да бъдат направени някакви революционни ракрития по случая. Всеизвестен факт е, че когато целта е нещо да бъде скрито, се свиква комисия. А след като веднъж са изтекли лични данни, връщане назад няма. Те са по-ценни от кредитни карти", коментира в студиото на "България сутрин" социологът и полтически анализатор доц. Петър Чолаков.

По думите му въпросите, които стоят на дневен ред, са дали ще се понесе политическа отговорност за случилото се и става ли дума за кибертероризъм, както твърдят от прокуратурата.

"Версията, че е възможно пробивът в Агенцията по приходите да е бил заради бизнес интереси, не е изключена. Очевидно е обаче, че интерпретацията на случая ще бъде политическа", отбеляза политологът и член на ЦИК Димитър Димитров.

Междувременно от НАП обявиха, че няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на Агенцията.

След допълнителни проверки бе установено, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от НАП.

От Агенцията съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR се обединиха около тезата, че с развитието на технологиите в съвременния свят сигурността непрестанно е поставена под въпрос.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК