България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Криза с африканската чума: Липсват екарисажи за унищожаване на труповете

Стопаните трябвало да се вслушват в съветите на ветеринарите

25.07.2019 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Три са вече областите в България, в които се стигна до обявяване на бедствено положение заради африканската чума по свинете.

Кризата е безпрецедентна и у нас няма действащи екарисажи, които да могат да поемат огромното количество трупове на животни, които ще се наложи да бъдат унищожени, дори те да работят на денонощен режим в рамките на месец. Това стана ясно от думите на Радостина Донева от Асоциацията за развъждане на Източнобалканска свиня.

"С 20 огнища за 5 дни България е изгубила 5% от свинете си. Ако това продължи, до 6 месеца свиневъдтвото у нас ще е само спомен. Вирусът е изключително устойчив. Във фураж и слама той може да живее месеци наред. Няма как да имаме 100% стерилност", посочи тя.

По думите ѝ част от решението на проблема в момента минава през унищожаването на труповете на животните по перфектен начин, без допускане заразата да се разпространи още, иначе ще последва катастрофа. БАБХ се ползвала с малък рейтинг на доверие, подчерта още Донева.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Иво Сираков обясни, че за ликвидирането на заразата е трябвало да се вземе информация от съседните страни. В момента, по думите му, най-добрите учени във ветеринарната медицина вече не работят в държавата и за БАБХ.

"Африканската чума се размножава в локалните лимфни възли, засягат се всички органи и системи", посочи той.

Според него е крайно необходимо да има стратегия за ограничаване на щетите, когато навлязат, както и стопаните да се вслушват в препоръките на ветеринарните лекари.

Днес предстои евтаназирането на животните от свинекомплекса в село Бръшлен - една от най-големите ферми в България. Там се отглеждат близо 40 000 прасета.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК