Африканската чума се разраства: Бедствено положение в 3 региона (обновена)

Заразата превзе и най-големия свинекомплекс на Балканите - в Бръшлен

24.07.2019 | 12:42 Редактор: Тодор Петров

Африканската чума по свинете се разраства. След област Русе обявиха бедствено положение и в област Плевен, както и Разград. Заразата превзе и най-големия свинекомплекс на Балканите - този в село Бръшлен.

На извънреден брифинг от Българската агенция по безопасност на храните дадоха повече информация за обстановката в страната. Според тях все още не се наблюдава епидемия. Следят се основно Северозападна България и Област Бургас.

Огнище на африканска чума по свинете специалстите от БАБХ откриват снощи в село Бръшлен, където се отглеждат над 40 хил. свине. От днес започва умъртвяването на прасетата в селото. 
БАБХ тепърва ще търси дали заразено месо е изтекло в търговската мрежа. Проследно е всяко едно движение на прасетата от Бръшлен в последните 35 дни, увериха от хранителната агенция.

Преди година държвата инвестира 300 хил. лева в изграждането на телена ограда с дължина 133 км., която тряваше да ограничи идващата от диви прасета от Румъния зараза. 

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена, обясниха още от БАБХ. Агенцията е в непрекъснат контакт с ЕС от 2013 г., когато е открит вирусът в Европа. Вече е поискана техническа и финансова помощ. 

БАБХ твърди, че няма забавяне във взетите от нея мерки и се извършва контрол.

Вижте още в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК