България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пари от САЩ и лъч надежда за летящата чиния на Бузлуджа

94% от туристите биха плащали, за да разгледат паметника

22.07.2019 | 09:38 Редактор: Юлия Христова

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty. Предстои да бъде изготвен план за неговата консервация.

От 2014 година насам финансова подкрепа от нея са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън и много други значими обекти.

"Идеята е да се направи обследване на паметника, негова моментна снимка", каза в "България сутрин" Васил Христов от Фондация "Проект Бузлуджа“.

Той подчерта, че българският обект е натоварен с много политическа символика, а проектът се осъществява в партньорство с няколко организации. Всички дейности по реализирането се случват в партньорство с областната управа на Стара Загора.

"Ще се определи състоянието му – всичко, което е било и какво е налично сега", подчерта Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Изучването на паметника в учебните часове е задължително, той е символ на полярност в историята ни", посочи още събеседникът.

Според изследване 94% от запитаните казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента. 

"След една години резултатите от направеното ще са публично достояние и ще може да бъдат ползвани за други проекти, касаещи монумента", обясни още той. 

Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. 

Тази година в селекцията попадат още сгради от Мозамбик, Испания, Аржентина, САЩ, Литва, Уганда и Франция. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК