България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Офиси на бъдещето? София не изостава от световната тендения!

Споделените работни пространства стават все по-известни у нас

17.07.2019 | 08:28 Редактор: Елена Несторова

Много хора със свободни професии се ориентират към работа в т. нар. свободни пространства вместо в традиционни офиси с не особено добра атмосфера. Според различни статистики тази практика добива все по-сериозен ръст.

"Ние в София сме част от тази световна тенденция . Отварят се като стил и функционалност споделени работни пространства. Те помагат на дигиталните номади, защото живеем в т .нар. гигикономика, която е провокирана от технологичните платформи, които използваме като потребители, но ни позволяват да работим за кратко по различни проекти", коментира кариерният консултант Таня Терзийска в "България сутрин".

По думите ѝ споделените офиси освен, че са по-разчупени дават и възможност на хората все повече да се свързат помежду си, както социално, така и професионално.

"Според мащаба на София изобщо не сме изоставащ град. Ако се сравняваме с Лондон или с Амстердам, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин. В Пловдив също се отварят подобни тип пространства", твърди Терзийска.

Тя посочва, че споделените пространства са за технологични професии, преводачи, графични дизайнери и дава пример с написването на "Хари Потър" - книгата е създадена в кафетерия. 

"Там има условия да се срещенеш с хора, които няма къде другаде да срещнеш, насърчават се много събития, среда, в която да получаваш нови умения и да развиваш нови компетентности", продължава кариерната консултантка.

Терзийска коментира и как се променят професиите днес. Според нея се появяват нови, изчезват други, а трети просто се трансформират.

Като кариерен консултант тя съобщи, че обикновено се сблъсква с хора, които искат да променят своята кариера. Водещата причина за това била неудовлетворението от рутината в нея.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК