България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лампи по Белоградчишките скали - почтена идея или вандализъм?

Коментар на Вежди Рашидов и Димитър Игнатов пред Bulgaria ON AIR

15.07.2019 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

Казусът с Белоградчишките скали се заплита. Министерството на културата ще проверява дали има щети по вековната природна забележителност, след като общината в града монтира осветителна тела по скалите.

Кметът на Белоградчик е категоричен, че не може да става дума за вандализъм. Сигнал за такъв обаче подаде председателят на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че е прекрасно, че събират пари, но хората не могат да бъдат самодейни. И настоя, че употребата на тези средства трябва да стане по професионално регламентиран начин, тъй като става дума за изключително държавно пространство.

Димитър Игнатов, който е създател на първата интерактивна 3D карта на България, обясни ситуацията пред Bulgaria ON AIR.

"Белоградчишките скали са светели, в момента светят и ще светят в бъдеще. Това беше прекрасна инициатива на местни хора. Събраха се 4 хил. лева и с доброволен труд се монтираха осветителна тела на местата на старите. "Знаехме, че там има осветление и решихме да го възстановим. Има парапети, има стълби - далеч по-сложни неща са правени", коментира той.

Игнатов призна, че може да има нови дупки по скалите но те били с калибър едва 10 мм. По думите му обвиненията са абсолютно несериозни и винаги щяло да има хора, на които всичко им пречи.

"Има ясни правила как се правят тези неща по света. Да спрем тези безобразия", настоя депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Никой от тези хора не е имал план да грози. Те пазят тези скали, не ги рушат. "Вандализъм" звучи леко пресилено", отвърна Игнатов.

И отбеляза, че местна инициатива от една година генерира идеи, а резултат от тях е поставянето на осветление на скалите. По думите му се работи активно от граждани и местната власт за развитието на туризма в Белоградчик.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК