България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Популярните диети носят сериозни здравословни проблеми

Д-р Анна Йорданова обясни, че няма универсален хранителен режим

10.07.2019 | 08:09 Редактор: Ивайло Николов

Министерството на здравеопазването обсъжда промени в закона за здравето, с които да се забрани на хора, които нямат необходимото образование, да предлагат и прилагат диети.

Специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова коментира в студиото на "България сутрин", че изготвена диета или следването на съвети за хранене, които обаче не са подходящи за отделния човек, могат да имат неприятни последици за здравословното ни състояние. 

"Проблемът, който може да бъде сериозен, това е възникването на хранителни разтройства, защото тези хора не са се обучавали чак в такава степен. Порблемите, които могат да възникнат са огромни и отговорността си е на самите хора", посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че един специалист като нея би направил необходимите изследвания, за да прецизира определен хранителен режим, така че той да бъде безопасен.

По думите ѝ гладуването не е за всеки, а високомазнинната диета, която сега е много модерна, е създала и много проблеми за различни хора.

"При мен дойдоха пациенти на 30-годишна възраст, които са с много сериозна тахикардия, много завишени чернодробни ензими, с бъбречни проблеми и хора, които са викали дори линейка от стрес, който е вследствие на режима", обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК