България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаи и надзиратели обидени от 25 ст. за нощен труд, искат по 2,5 лв. на час

Работата ни е високорискова и трябва достойно заплащане, настояват те

05.07.2019 | 08:45 Редактор: Бойко Димитров
Полицаи и надзиратели обидени от 25 ст. за нощен труд, искат по 2,5 лв. на час

Полицаи и надзиратели от цялата страна излизат днес на протест точно на празника на МВР. Причината е заплащането на нощния труд. В момента униформените получават по 25 стотинки на час за нощна смяна. 

В "България сутрин" зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов заяви, че служителителите на министерството трябва да получават поне по 2,5 лева на час за нощен труд.

"Повод за протеста е искането ни за достойно заплащане на нощния труд. То е унизително и не е променяно от 2007 година. В момента се взимат 25 стотинки на час и 2 лева на нощна смяна за този високорисков труд на граничари, пожарникари и полицаи. Стойността на заплащане трябва да се повиши на 2,5 лева. Другото е несериозно", разясни той.

Вергил Христов от синдиката на МВР допълни, че полицаите и надзирателите са склонни да изчакат до догодина за увеличението, тъй като бюджетът се залага от предходната.

"Разбираме, че бюджетът се залага от предходна година и ако това увеличение влезе от следващата, ще проявим разбиране. Всеки, който извършва високорисков труд, трябва да получава достойно заплащане", каза Христов.

Двамата бяха подкрепени и от зам.-председателя на синдиката на надзирателите Ясен Тодоров, който обясни, че той и колегите му също получават по едва 25 стотинки на час за нощен труд.

"Ситуацията при нас е същата като в полицията. Служителите са недоволни и го смятат за обидно отношение. Няма как да получаваме по 25 стотинки", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК