България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пожарникарите подкрепят служителите на МВР, но няма да се включат в протеста им

Трябва да бъдат изготвени вътрешноведомствени нормативни документи, отбеляза Венцислав Станков

05.07.2019 | 08:26 Редактор: Василена Василева
Пожарникарите подкрепят служителите на МВР, но няма да се включат в протеста им

МВР отбелязва 140 години от своето създаване. На този фон полицаите и надзирателите излизат на протест под надслов "За достойни условия и заплащане на нощния труд". Демонстрацията се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдиката на служителите в затворите, заедно с КТ "Подкрепа". Събитието ще започне в 14.00 ч. пред сградата на Министерския съвет.

На протеста се очаква да дойдат около 2000 души от цялата страна, които ще настояват ставката за нощния труд да стане поне 1 лев на час срещу сегашните 0.25 лв. 

Пожарникарите също подкрепят исканията на служителите на МВР. Те обаче няма да се включат в днешния протест. Това заяви пред Bulgaria ON AIR президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков.

"Като синдикална организация заставаме категорично зад колегите си. И също не сме съгласни със сегашните възнаграждения. Активно работим за увеличение на тази ставка, но на първо място трябва да бъдат изготвени вътрешноведомствени нормативни документи, които към момента са в процес на обсъждане", коментира още Станков.

Преди дни министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че увеличението на заплащането на нощния труд на полицаите е въпрос на възможности и на бюджет. По думите му корекцията може да бъде направена евентуално следващата година след преговорите за бюджета. И подчерта, че ще се бори за това.

"Всички работим в една посока. Няма синдикална организация в МВР, която да не иска повишаване на възнагражденията на служителите, подобряване на материално-техническото осигуряване на структурите на ведомството, както и подобряване на жизнения стандарт. От Синдикат "Огнеборец" непрекъснато водим преговори както помежду си, така и с Министерството на вътрешните работи. За съжаление обаче все още не можем да се обединим, за да извоюваме добри условия за служителите. Което отчитам като грешка", категоричен бе гостът в студиото на "България сутрин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК