fallback

Такситата вдигат тарифите заради нови касови апарати

Промените ще доведат до отлив на клиети и съкращаване на шофьори, опасяват се от бранша

02.07.2019 | 10:32 Автор: Василена Василева

Такситата поскъпват заради нови касови апарати. От бранша обявиха, че това ще доведе до принудителното съкращаване на шофьори. 

От НАП обясниха, че досегашният таксиметров апарат се заменя с нов, който трябва да е свързан с Националната агенция по приходите. Сегашните апарати нямат връзка с НАП и рядко биват отчитани. 

"Teзи промени ще доведат до огромни разходи. За да бъдат оборудвани всички таксита в София, ще трябва да се вдигнат цените. А това несъмнено ще доведе до отлив на клиенти. Българското законодателството е единственото в Европа, което е в ущърб на таксиметровите шофьори", коментира пред Bulgaria ON AIR Малин Господинов от Националния таксиметров синдикат.

Според новата наредба за функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати, те вече трябва да са свързани с НАП и да покриват изискванията на прословутата Наредба № Н-18, срещу която възроптаха вече от туристическия бранш.

Красимир Цветков от синдиката пък бе категоричен, че изискването за нови разходи за оборудване на такситата ще доведе до ръст на сивия сектор в бранша, както и ще се стигне до съкращаване на шофьори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback