България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Такситата вдигат тарифите заради нови касови апарати

Промените ще доведат до отлив на клиети и съкращаване на шофьори, опасяват се от бранша

02.07.2019 | 10:32 Редактор: Василена Василева
Такситата вдигат тарифите заради нови касови апарати

Такситата поскъпват заради нови касови апарати. От бранша обявиха, че това ще доведе до принудителното съкращаване на шофьори. 

От НАП обясниха, че досегашният таксиметров апарат се заменя с нов, който трябва да е свързан с Националната агенция по приходите. Сегашните апарати нямат връзка с НАП и рядко биват отчитани. 

"Teзи промени ще доведат до огромни разходи. За да бъдат оборудвани всички таксита в София, ще трябва да се вдигнат цените. А това несъмнено ще доведе до отлив на клиенти. Българското законодателството е единственото в Европа, което е в ущърб на таксиметровите шофьори", коментира пред Bulgaria ON AIR Малин Господинов от Националния таксиметров синдикат.

Според новата наредба за функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати, те вече трябва да са свързани с НАП и да покриват изискванията на прословутата Наредба № Н-18, срещу която възроптаха вече от туристическия бранш.

Красимир Цветков от синдиката пък бе категоричен, че изискването за нови разходи за оборудване на такситата ще доведе до ръст на сивия сектор в бранша, както и ще се стигне до съкращаване на шофьори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК