Споделеното пътуване изкара таксиметровите шофьори на протест в София

Те са против нелоялната конкуренция от обикновени шофьори без лицензи

21.03.2019 | 16:09 Редактор: Ивайло Николов
Споделеното пътуване изкара таксиметровите шофьори на протест в София

Таксиметрови шофьори излязоха на протест заради приложение в интернет, чрез което се извършват нерегламентирани таксиметрови превози. Браншови организации казват, че хората, които го правят, нямат лицензи и не им се изискват такива.

Протестиращите настояват, че тези нерегламентирани превози чрез интернет приложението, се осъществяват както от таксита, които имат лицензи, така и от обикновени граждани, които работят нелегално.

Това обаче крие риск и за клиентите, тъй като няма сигурност за качествата на водача, както и автомобила, в който се возят.

Час преди да започне демонстрацията им представители на браншовите организации, осъществяващи таксиметров превоз, бяха на среща в парламента с председателя на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Тя каза, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да вземе решение КЗК за прекратяване на тази дейности и приложението да бъде свалено от интернет, защото няма как това да се промени със законови корекции.

Според таксиметровите водачи браншът им губи до 40% от дневния оборот заради споделените пътувания. Малко преди 16:00 часа протестът им приключи.

За сега нови протести не се планират. 

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК