България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актьори по халати бранят Централната софийска минерална баня

Не желаят тя да бъде превърната в музей, каквато идея лансира Столичната община

26.06.2019 | 09:43 Редактор: Зорница Костадинова
Актьори по халати бранят Централната софийска минерална баня

Продължават протестите на граждани в защита на Централната софийска минерална баня. Актьори ги подкрепят чрез заснето от тях видео по халати, в което показват желанието си сградата да не бъде превърната в музей, а да се ползва по предназначение.

"Идеята за тази кауза дойде, защото от 20 години във всички стратегии и програми на общината за използване на минералната вода, е залегнало, че северното крило ще бъде превърнато в съвременен SPA център. На този извор има 12 литра в секунда, което прави 1 милион литра минерална вода на денонощие, която се изхвърля", посочи Ивайло Захариев от гражданска инициатива "Термално-Нормално".

Артистите допълниха в "България сутрин", че мотивът на Столичната община, че няма инвеститорски интерес, за да се запази банята, е погрешен. По думите им такъв интерес се създава, а през последните 10 години оттам не са направили нищо, за да бъдат привлечени потенциални инвеститори.

"Когато има вода, тя трябва да се ползва по предназначение. Преди известно време общината твърдеше, че вода няма. Сега трябва да оборваме други тези", смята актрисата Ева Тепавичарова.

Икономистът Иво Анев изрази недоволството си пред Bulgaria ON AIR, че минералната вода в тази баня няма да се ползва и хората изпускат нещо, което се е ползвало хиляди години.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК