България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Субсидия от 1 лев за действителен глас? Популистко е, твърдят анализатори

Тихомир Безлов, Иво Инджов и депутатите Мария Илиева и Тодор Байчев коментираха темата

07.06.2019 | 09:01 Редактор: Тодор Петров
Субсидия от 1 лев за действителен глас? Популистко е, твърдят анализатори

Намаляването на държавната субсидия отново е на дневен ред. Вчера ГЕРБ внесе в НС предложение за намаляване на субсидията на 1 лев за получен действителен глас вместо досегашните 11. Оказа се, че досега партиите са получавали не по 11, а по 13 лева на глас и ще се наложи да връщат надвзетите пари.

"Хората харесват политиците да са виновни. Цялата тема с единия лев е доста популистка. Политиката е професия. Ако искате аматьори да се появяват и да изчезват политически партии, може да ги оставите без легални средства", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него основният проблем е вътрешният партиен механизъм. Самите партии не се опитвали да контролират ключовите си политици. 

"Ако искате да нормална политика, трябва да въведете система тези партии да са професионални", подчерта той в "България сутрин".

Политологът Иво Инджов се съгласи с Безлов, че искането за намаляване на субсидията е популистко. Но по думите му това не изключва необходимостта от широк обществен дебат какъв да бъде моделът за финансиране на партиите. Той посочи, че много от партиите дължат парите си на влогове, а самите субсидии ги правят мързеливи.

"Политиката има мисия, но няма как да се прави политика само мисионерски. Хората бързо се отвращават от мисионерщината. В момента партиите получават не само субсидии. Получават безотчетни средства за експерти, секретарки и т.н. Получават евтини офиси, не са им ниски и заплатите. Трябва да се направи някаква реформа", обясни Иво Инджов.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря по темата с депутати от ГЕРБ и БСП в кулоарите на Народното събрание.

"Даваме си сметка за рисковете, които крие едно такова решение. Има риск да се появят определени зависимости на партиите. Ще се намерят механизми той да бъде минимизиран. Всяка партия има нужда от средства, за да може да работи нормално", заяви депутат от ГЕРБ Мария Илиева.

Според народния представител от БСП Тодор Байчев, предложението на ГЕРБ било кризисен PR. 

"Това е поредният законопроект, който се внася без икономическа обосновка. Един лев е прекалено малко за нормалното функциониране на демокрацията. Националният ни съвет ще вземе решение в събота. Предполагам, че ще се спре на нещо между 4 и 6 лева. Един лев за ГЕРБ даже е много, би трябвало да връщат пари заради резултатите, които са постигнали", коментира Байчев. 

Тихомир Безлов очаква след дебатиране да бъде отхвърлено предложението за партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. А Инджов смята, че ще се постигне компромисно решение, но ефект ще има само при предприемането на други мерки.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК