Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от БСП: 1 лев субсидия за глас е популизъм, подрива демокрацията

Николай Цонков заяви, че с това предложение се отклонява вниманието от критиките на ЕК

06.06.2019 | 20:38 Редактор: Ивайло Николов
Депутат от БСП: 1 лев субсидия за глас е популизъм, подрива демокрацията

С 10 гласа "за" и един "против" финансовата комисия в парламента прие на първо четене предложението на премиера Бойко Борисов партийната субсидия да стане 1 лев за глас вместо досегашните 11. Борисов беше категоричен, че със спестените пари щели да се строят детски градини и ясли.

Народният представител от БСП Николай Цонков коментира предложението на правителството на студиото на "Денят ON AIR", че това е много популистко предложение, което подрива демократичните процеси в България и биха поставили партиите под зависимост.

Той заяви, че социалистите ще изразят позицията си по него, след като вземат общо решение на предстоящия Национален съвет на партията.

Цонков каза, че притеснителното в това предложение е дали 1 лев ще стига за финансиране на партиите, какъв ще е механизмът и дали ще има други начини на финансиране на политическите сили.

"Това е един типичен кризисен PR, който развива правителството. Целта е отвличане на вниманието, защото холандският външен министър каза, че България няма да бъде приета в Шенген заради високите нива на корупция. Излезе доклад на Европейската комисия, в който се казва, че липсва здравеопазване, че образованието ни не е качествено, че пътищата ни не са с необходимия европейски обхват", категоричен беше Николай Цонков пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител от БСП коментира още, че преди време и левицата е предложила намаляването на партийните субсидии на 1 лев, но не трябва по тази тема да се подхожда много лековато и да се бърза.

"С минимална субсидия как ще предотвратим появата на зависимости", попита Цонков.

Според депутата от БСП всичко това е започнало от наддадените субсидии на партиите, за което по думите му е виновен финансовият министър Владислав Горанов, а дали партиите са надвзели повече пари за издръжка от работата не е било тяхна работа да установяват.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК