България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превенция срещу наводненията? Трябва да се адаптираме спрямо дъждовете

По темата говори председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов

04.06.2019 | 09:10 Редактор: Зорница Костадинова
Превенция срещу наводненията? Трябва да се адаптираме спрямо дъждовете

След обилните валежи за пореден път стана ясно, че превенцията е от изключително значение. Почистването на отводнителните шахти, коритата на реките и преливниците на язовирите, обикновено са ангажимент на местната власт. В помощ се включват и различни институции. 

Нужно ли е обновяване на отводнителните съоръжения? По темата говори председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. 

"През следващите години ни очакват подобни проблеми, които ще се засилват. Това е тенденция не само в България, но и по цял свят. Природните катаклизми настъпват с изменението в природата и ние трябва да си дадем сметка за това. Все повече се говори за управлението на природните води. Ние трябва да се адаптираме спрямо усилващите се дъждове", посочи гостът в "България сутрин".

Той допълни, че отводняването на язовирите и речните корита е отговорност на държавата и частично на общините. Според инж. Иванов заради многото строежи в градските среди и големите паркинги трябва да се работи по-усилено. 

"Има технологични инженерни решения, които засега не прилагаме в България, но трябва да започнем да го правим. Например, при строенето на паркинг трябва да се слагат задържателни резервоари, които задържат и пречистват водата", посочи инж. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му основният проблем е, че вали повече отколкото е било предвидено. Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите е на мнение, че в България трябва да се говори за индивидуални решения за превенция от наводнения.

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК