Положението в Пловдив се нормализира, но службите остават в готовност

Бедстващи хора вече няма, основни улици и булеварди продължават да бъдат затворени

03.06.2019 | 13:05 Редактор: Зорница Костадинова
Положението в Пловдив се нормализира, но службите остават в готовност

Положението в Пловдив се нормализира, след като снощи в града се изляха близо 70 л/кв.м и улиците останаха под вода. Тези стойности бяха очаквани, но за два дни. 

Бедстващи хора вече няма, но основни улици и булеварди продължават да бъдат затворени и днес. Наложило се е пожарникари от София и Кърджали да се притекат на помощ за изпомпване на водата. 

Двама младежи, пуснали се с кану в подлезите, помогнаха на заклещен автомобил. А хора, работещи на залети улици, не успяха да се приберат вкъщи и се наложи да отводняват работните помещения.

Четири са били наводнените болници в града и 30 души са били евакуирани. Имало е и падане на скална маса, но за щастие няма пострадали.

"Снощи до 1 часа през нощта ситуацията беше много критична. Не съм вярвал, че може да осъмнем така, че гражданите да могат да отидат на работа. Имаше над 12 критични точки. Една от тях беше управлението на Национална компания "Железопътна инфраструктура", но колегите се справиха отлично", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Очакват ни още валежи по прогноза, това може да касае цялата страна", обърна внимание вътрешният министър и изтъкна, че службите остават бдителни и готови за реакции. 

Той допълни, че съвсем скоро трябва да бъде възстановено управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. 

"Това е изключително голямо количество дъжд, което се очакваше за два дни", уточни главен комисра Николай Николов. Това е и причината за наводненията в подлези, приземни етажи, болници и изби.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК