България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Изкуство с кауза" - картини от плат помагат на деца с аутизъм

Писатели, художници и певци застават зад благотворителната инициатива

22.05.2019 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова

Само в света на изкуството индивидуалният подход и техника се оценяват високо. Там е и мястото, където децата с увреждания могат да покажат без притеснение своите артистични заложби.

С такава идея е и инициативата "Изкуство с кауза“, зад която застават едни от най-изявените български артисти, писатели и общественици. Целта е родителите на деца със специални потребности да бъдат подпомогнати морално, но и финансово в стремежа си да осигурят най-доброто за своите малчугани.

"Тези неща ги видях в интернет. Не е същото, но грабнах идеята и го преобразих в мой стил. Започнах експерименти миналата година и накрая имаше добър резултат. Тук се шие бродерия чрез машина и се използват стари платове", сподели пред Bulgaria ON AIR Боряна Иванова, която се включва с оригинални платна, за да помогне на собствения си син Христо, който е аутист.

Инициаторът Зина Любенова обясни, че това е кампания на място за култура, което предоставя платформа за творци напълно безплатно.

"Всеки, който дойде с изложба или книга, има своя мисия и кауза, която подкрепя. През ноември направихме изложба, средствата от която бяха предоставени за закупуване на апарат, който охлажда скалпа по време на химиотерапия. Следващият месец същата кауза бе подкрепена от едно фотографско студио. Всеки, който дойде и поиска пространство, в което да представи своето изкуство, сам определя своята кауза", обясни Зина Любенова в "България сутрин".

В кампанията се включват много известни личности като Камелия Тодорова, Вера Пенева, Мария Цветкова, поетесата Маргарита Петкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК