България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родителите на деца с диабет са изправени пред редица проблеми

Обучените медицински лица в детските градини все още са рядкост

21.05.2019 | 08:55 Редактор: Василена Василева
Родителите на деца с диабет са изправени пред редица проблеми

Родителите на деца с диабет продължават да се сблъскват с проблемите на родната образователна система. Все още са рядкост медицинските лица в детски градини, които са обучени да се грижат за деца с подобни проблеми. А възпитателите много често отказват да поставят инсулин на децата.

124-а детска градина е единствената в столицата, в която има смесена група с деца с диабет, която съществува над 20 години. В нея три медицински сестри се грижат за малчуганите. 

"Основен проблем се явява липсата на обучен медицински персонал. Така родителите са принудени или да взимат децата си по-рано, или да молят възпитателите, както и да разчитат на децата си. В момента апелираме към назначаването на четвърти медицински служител", посочи директорът на детската градина г-жа Димитрова.

"Дискриминацията и нежеланието за обгрижване на децата с диабет често се изразяват в страх и отказ от отговорност. На практика обаче няма нищо сложно нито в поставянето на инсулин, нито в измерването на кръвната захар", обясни пред Bulgaria ON AIR Мария Караунова, която е майка на дете с диабет.

В студиото на "България сутрин" ендокринологът проф. Мая Константинова бе категорична, че е крайно недостатъчно на територията на цяла София да има само една такава детска градина, тъй като броят на децата с диабет се увеличава. 

"Освен това става въпрос за малки деца, до 6-годишна възраст, които неминуемо имат нужда от подкрепата на обществото", допълни още тя.

"И за родителите, и за децата шокът от диагнозата е огромен. Едва когато я приеме човек, успява да вдъхне на детето си надежда и да му покаже, че може да води напълно нормален начин на живот", обясни Наталия Иванова, която също е майка на дете с диабет.

В студиото на Златимир Йочев и Гергана Венкова Майя Викторова от Асоциация "Диабет" пък коментира, че е много важно обществото да бъде информирано за подобни здравословни проблеми, за да знае, че това не е някаква заразна болест и няма нищо страшно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК