Здравното министерство и НЗОК: Болните да се лекуват с най-евтините медикаменти

Пациентски организации нарекоха намерението на здравните институции "геноцид"

23.04.2019 | 17:48 Редактор: Зорница Костадинова
Здравното министерство и НЗОК: Болните да се лекуват с най-евтините медикаменти

Здравната каса и Здравното министерство предлагат болните пациенти да започнат да се лекуват с най-евтините медикаменти. Идеята е част от проектонаредба за условията за реда за предписване на лекарства. Целта е да се пести ресурс на Здравната каса чрез въвеждането на т.нар. разходоефективност. Пациентски организации нарекоха това намерение на здравните институции "геноцид".

На практика вече не лекарите, а Здравната каса ще решава кой тежко болен, със скъпо лекарство над 30 лв., с какво да се лекува. Здравното министерство и НЗОК предлагат принципът за разходоефективност да важи за всички болести, за които се изписва лечение с протокол. Например склероза, диабет, психиатрични и онкологични заболявания. 

С въвеждането на този принцип НЗОК ще спести 780 000 лв. Това е под 1% от заложените в бюджета на Здравната каса 1.2 млрд. лв. за медикаменти през тази година. 

Ако текстът бъде въведен, Здравната каса ще решава коя е най-ефективната терапия и лекарите ще бъдат длъжни да я изписват на болните. В противен случай ги заплашва глоба от 5000 лв. 

От Касата и Министерството на здравеопазването са категорични, че предлаганата промяна няма да наруши правото на пациента на подходящо лечение. 

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК