България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Полицията е некомпетентна, щом 5 дни не залавя убиеца от Костенец

Хората вече не вярват на органите на реда, категорични са Николай Радулов и Николай Марков

14.05.2019 | 08:40 Редактор: Бойко Димитров
Експерти: Полицията е некомпетентна, щом 5 дни не залавя убиеца от Костенец

Фактът, че полицията вече пети ден не може да залови убиеца от Костенец, говори за некомпетентност от страна на органите на реда. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" експертите по сигурност проф. Николай Радулов и Николай Марков.

Според бившия главен секретар на МВР хората са загубили вяра в полицията и поради тази причина дори и да забележат престъпник, те не подават сигнал. Радулов допълни, че статистиката за намаляващата престъпност у нас е манипулирана.

"Според МВР лицето е много опасно. Въпросът е дали полицията има компетенцията да го залови. Това, което виждаме през последните години е, че ако този, който бяга не влезе в конфликт с други хора и не започне да стреля, може и да не бъде открит. Никой не позна Пелов в Ботевград. Хората не желаят да подават сигнал до МВР, тъй като не вярват на полицията. Статистически престъпността намалява, но не е така. Статистиката се манипулира. Над 740 души с влезли в сила присъди се издирват, но някой търси ли ги?", коментира той. 

Николай Марков го подкрепи и подчерта, че полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове, обяснявайки на гражданите колко опасен е даден престъпник.

"Когато има некомпетентност от страна на полицията, те внушават на хората, че престъпникът е много опасен. Това е един обикновен човек, който никога не е бил в специална служба. Той не може да е по-подготвен от хората, които искат да го заловят. Ако полицията не може да хване един аматьор, какво ще правим, ако тук дойдат терористи. Полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове. България е единствената държава в ЕС, в която няма наказателни производства за нападение срещу личността. Всеки е длъжен да се защити. Ние сме лишени от тази законова възможност, а това е позор. Поставили сме гражданите в среда, в която да оцеляват, а не да живеят", разясни експертът по сигурност пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК