България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Визитата на папата ни показа ценности, а не скандали, сочи психолог

Посланията му са глобални. Замълчаха тези, носещи омраза и агресия, заяви политологът Римяна Коларова

07.05.2019 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Визитата на папата ни показа ценности, а не скандали, сочи психолог

Визитата на папа Франциск се случва седмици преди европейския вот. По-малко от 3 седмици преди изборите ГЕРБ и БСП са с изравнение шансове за победа. 

"Посланията на папата са глобални. Той е един от най-популярните лидери в света. Нямаше по-хубаво начало за изборната кампания от посещението на папата. Става дума за ценностите. Едните хора се идентифицираха с посещението, а други замълчаха. Замълчаха тези, които имат послания на омраза и агресия", посочи политологът Румяна Коларова. 

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че посещението на папа Франциск е било насочено към изконните ценности на българския народ.

"Отдавна не сме виждали някого, толкова значим като папата, да постави България в центъра на своята визита", отбеляза Коларова. 

Според политическия психолог Антоанета Христова посланията на папата са повлияли на политиците ни, макар и за кратко. 

"Агресията и черният PR доминират в предизборната кампания. Изведнъж идва папата. Вероятно след като си замине отново ще се върнем към злободневните скандали. Но видяхме репери на теми, видяхме ценности. Надявам се предизборната кампания да бъде ориентирана към ценностите", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR. 

Христова счита, че образът на Борисов в последната му роля е на международник и като такъв той натрупал много дивиденти.

"Хората го приемат положително, независимо от скандалите. Посещението на папата се приписа към активността на правителството", обясни психологът.  

"БСП ги няма в парламента, няма ги в дебатите, нямат позиция за папата. Отсъствието не играе в полза на политическите играчи. Ако мълчанието им доведе дивиденти, ще има работа за психолозите колкото щеш. Капсулираните хора, които използват агресията в себе си, са негласуващи хора", обобщи за финал Антоанета Христова. 

Харесайте ни във Facebook ТУК