България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дякон Иванов: Папа Франциск не наруши протокола, той го определя

Oчакваше се да покаже близост към хората, отбеляза дяконът пред Bulgaria ON AIR

06.05.2019 | 10:40 Редактор: Василена Василева
Дякон Иванов: Папа Франциск не наруши протокола, той го определя

За първи път папа от Латинска Америка е начело на Римокатолическата църква. 266-ият папа Хорхе Марио Берголио вече показа своя уникален начин на изразяване и предаване на послания към света.

Папа Франциск говори с жестове. Дори и с мълчанието си. Успя ли Светият отец да разчупи шаблоните на протоколната комуникация?

През първия ден от посещението си у нас той промени сценария и вместо първо да произнесе неделната молитва "Царица Небесна", след като излезе от храма "Св. Александър Невски", отиде при хората.

"По отношение на протокола нищо не беше пропуснато. Дори трябва да уточним, че по време на своите визити папата е този, който го определя и всички са длъжни да се съобразяват с него и действията му", коментира пред Bulgaria ON AIR дякон Иван Иванов, който бе преводач по време на посещението на папа Франциск в Синодалната палата.

Той отбеляза, че повечето от хората дори са очаквали нещо подобно да се случи, тъй като са наясно с човешкия манталитет на Светия отец.

"Той се държи много приятелски по отношение на обикновените хора. Беше нормално да си размени реплики с гражданите и да покаже близост към тях", добави още дякон Иванов.

Във връзка с подготовката за превода, той сподели, че процесът е бил изключително сложен и освен познания по определения език, е задължително да си запознат и с всички специфични за църковно-дипломатическия език термини.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК