България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търговците опитват да хитруват по празниците, алармират от КЗП

Предлагат ни агнешко месо за българско, а то е внос, разкри Димитър Маргаритов

23.04.2019 | 09:05 Редактор: Бойко Димитров
Търговците опитват да хитруват по празниците, алармират от КЗП

В седмицата преди Великден пазарът е залят от фалшиви намаления, съмнителни хранителни продукти и измамни екскурзии. Същото важи и за дните около Гергьовден. Именно поради тази причина потребителите трябва да пазаруват с повишено внимание.

В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че около празниците търговците започват да хитруват, тъй като искат да се възползват от пониженото внимание на хората. Той допълни, че КЗП заедно с Агенцията по храните са засилили проверките по големите търговски вериги, пазарите и тържищата.

"Хората трябва да бъдат бдителни, когато пазаруват, защото по празниците рисковете се повишават. Настроението на потребителите е приповдигнато и се притъпява вниманието им към това, което се предлага като намаления и промоции. Търговците се възползват от това понижено внимание и опитват да хитруват и брандират стоки по специфичен начин. По празниците ще следим за обявяването на цените, етикетирането на стоките", каза Маргаритов.

Председателят на Комисията също така допълни, че често се случва потребителят да бъде заблуден, че купува българско агнешко месо, а то всъщност да е внос. Маргаритов предупреди, че всички етикети на хранителните стоки трябва да са на български.

"Заедно с колегите от Агенцията по храните виждаме, че се правят опити да бъдат неглижирани новите регламенти по отношение на обозначаването на стоките - предимно с печатите за произхода на агнешкото месо. Често ни представят агнешко за българско, а то е внос. Всеки би трябвало да разполага с документи за произхода на стоките, които предлага. Имаме дежурни екипи по празниците. Хората могат да подават жалби и екипите ни ще откликнат, ако има проблеми", разкри той пред Bulgaria ON AIR

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК