България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ниската минимална заплата карала българите да бягат в чужбина

Все повече българи работят в сектор "Услуги" и за малко пари, посочи Любослав Костов

10.04.2019 | 10:05 Редактор: Иван Берберов
Ниската минимална заплата карала българите да бягат в чужбина

Стартова заплата от 7 000 лв. за IT специалист! Гладът за такива кадри се оказва най-сериозен. Търсене има и за работници за предстоящия летен сезон – там проблемът е, че възнагражденията не привличат кадри.  

"Много международни компании навлязоха в България. Високите заплати от 7-14 хиляди лева са за старши специалисти. Да, има такива заплати в България. Минималната работна заплата (МРЗ) се повиши на 560 лв. Това е абсолютно непосилна заплата. Най-ниската в ЕС е нашата. Това кара хората да бягат в чужбина. Все повече хора търсят работа чрез препоръки. На пазара все повече хора използват "дизайнерски" автобиографии, за да кандидатстват за работа. В бъдеще "меките умения" ще имат повече значение", обясни мениджърът на сайта rabota.bg Росица Радоева в "България сутрин". 

Според икономиста от КНСБ Любослав Костов високите заплати, подобни на тези за старши IT специалисти, са все още изключение. 

"Надявам се статистиката да расте. Разходите на работодателите за 1 час работа са в пъти повече в сравнение с еврозоната. Има голямо несъответствие между това, което се преподава в университетите и това, което се търси от работодателите. Хората си търсят работа чрез познати и чрез онлайн платформи. Все повече хора работят в сектор "Услуги". Все повече хора работят за малко пари", уточни той пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК