Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България има бъдеще, но с нов модел на поведение, заяви социолог

Живко Георгиев от Съвета за стратегическо развитие на България посочи, че в него са събрани хора с идеи и ясно подредени приоритети

01.04.2019 | 21:05 Редактор: Зорница Костадинова
България има бъдеще, но с нов модел на поведение, заяви социолог

Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, ще трябва да разработи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни.

Един такъв независим орган, който ще има задача да гради концепции за развитието на България, би трябвало да включва хора с доказани качества, с ясна визитка, с утвърден авторитет и готови да работят напълно безкористно. 

"Това са свободни хора, различни хора, всеки има своя добра професионална реализация. Не сме се събрали за власт, за слава", разясни социологът Живко Георгиев, който е и член на Съвета. Той допълни пред Bulgaria ON AIR, че затова те не получават и заплата.

На въпрос дали е възможно Съветът да се превърне в партия, той категорично отрече, тъй като идеята не е да се подражава на масовия модел на политическо поведение.

"Когато държавата се превърне в основен донор за благосъстояние на определени групировки за сметка на други, определено се нарушава конкуренцията, която е нормалната идея за една позитивна, конкурентоспособна икономика. Вече започна да страда икономиката, правораздаването, демокрацията и най-вече онези българи на прехода, които се прогонват от България", посочи Георгиев в студиото на "Денят ON AIR.

Социологът заяви, че в техния Съвет са хора, които са убедени, че така повече не може и България има бъдеще, но трябва да е ново бъдеще. По думите му всичко трябва да започне от идеи с ясна представа за приоритетите.

Според него е имало потенциал за гражданско общество, но то не се е случило. Затова те са се обединили с идеята да търсят варианти. Той е на мнение, че може и да не успеят, но поне трябва да има сериозно ангажирани хора. А политиците се интересуват само от предстоящи избори, клиентела и т.н.

"Идеята е да подпомогнем на процеса за разработване на общонационална позитивна теория за българския народ с помощта на всички хора, които искат да помогнат", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК