Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Високо напрежение преди евровота: Разликата между БСП и ГЕРБ - под 1%

Коментар на социолога Евелина Славкова и полотолога Страхил Делийски

01.04.2019 | 20:05 Редактор: Василена Василева
Високо напрежение преди евровота: Разликата между БСП и ГЕРБ - под 1%

Високо напрежение преди евровота. Ако изборите бяха днес 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. Това стана ясно от регулярно национално проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на "Алфа Рисърч". Според данните ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

"Това, което прави впечатление е, че около 1/3 от избирателите вече са решили за кого да гласуват. Ключово за двете водещи партии обаче е да обяснят защо всъщност има смисъл от този вот. Евроизборите са един много труден казус в това отношение, тъй като избирателите не могат лесно да бъдат мотивирани да дадат гласа си", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът Страхил Делийски. 

Анализът сочи, че сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора - лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия, мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната ѝ тежест при по-ниска избирателна активност.

Според проучването, след разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, са регистрирани съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ.

"Тези кандидати и този тип отношение на мнозинството граждани към Брюксел, като една достатъчно отдалечена от всекидневието им администрация, ме води до мисълта, че ГЕРБ ще хвърлят основната част от усилията си към невидимата част на кампанията за евроизборите. А оставането на Цветанов начело на предизборния щаб е допълнителен аргумент за това", допълни още Делийски.

"Безспортно "Апартаментгейт" даде своя принос. Евроизборите обаче са най-малко интересните избори на българите. И ако не се превърнат във вот на национално равнище, много малко хора биха отишли до урните", отбеляза социологът Евелина Славкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя бе категорична, че на обществото ни все още му е далечно случващото се в Европа и проблемите там. 

"За него е по-важно какво е положението в момента в държавата, как се справят управляващите и какви критики отправя опозицията към тях", отбеляза Евелина Славкова в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте ни във Facebook ТУК.