България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова методика, стара методика... Ще има ли ощетени пенсионери?

Коментар на бившия социален министър Лидия Шулева и икономиста Кольо Парамов

20.03.2019 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Нова методика, стара методика... Ще има ли ощетени пенсионери?

Единственият начин е пенсиите да бъдат изчислявани и по двата метода, за да няма ощетени. Това подчерта в "България сутрин" бившият социален министър Лидия Шулева, след като вчера настъпи пореден обрат по темата "Пенсии".

Новата методика за преизчисляване предизвика широко обществено недоволство и премиерът разпореди да не се допуска ощетяването на нито един пенсионер. Промяната в сегашния вариант би засегнала 20 хил. кандидат-пенсионери, които ще получат по-ниски пенсии.

"Не в въпрос на математика, а въпрос на подход. Ако през 2015 г. не беше заложен такъв матричен подход, нямаше да се допусне тази грешка. Това е тип експеримент. Ощетяването на тези хора буди огромно недоволство", коментира икономистът Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR

Според него правителството е моделирало следния подход:

Ще направим изчисление по стария модел, ще направим и по новия. Което е по-добро, ще го вземем като условие и ще го практикуваме.

Не е въпрос на подход, контрира го Лидия Шулева. И обясни, че хората, за които се очаква да са ощетени, най-вероятно са се осигурявали на много висок осигурителен доход преди 2000 година. Те губят базата, върху която трябва да им бъде изчислена пенсията и тя ще бъде много по-ниска. Шулева отбеляза, че от Нова година не е определен размер, няма отпусната пенсия и няма ощетени хора. 

"В момента бюджетът на НОИ е над 10 млрд. лева. Общата сума за пенсии е нараснала. Вече няма откъде да се повишават пенсиите освен от данъци", подчерта Шулева.

С твърдението, че парите за пенсии и осигуровки са много повече се съгласи и Кольо Парамов.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК